Ata Rangi Martinborough Pinot Noir 2019

62,99 € - 64,99 €

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Art.Nr. 1954


Eine der Ikonen des neuseeländischen Weins. Ein vielschichtiger Pinot Noir von Präzision und Harmonie, mit saftiger Frucht und raffinierter Struktur. 

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Produktbeschreibung

Ata Rangi Martinborough Pinot Noir 2019

Bewertungen

Kritiker über den Ata Rangi Pinot Noir 2019:

Bewertung Ata Rangi Pinot Noir 2019James Suckling (JamesSuckling.com): 98/100 & Top 100 Wines of 2021. A complex wine from the outset with gently reductive notes and modern oak spice threading into fresh cherry, spiced bread, rose, forest wood and blood orange, as well as darker cherry notes. The palate tells the full story. This displays real power and definition with clear-cut and powerful tannins. The intensity of the red-cherry fruit is impressive and the way it occupies the finish with length and uplift is the thing that defines great pinot noir per se. Strong vintage. Drink over the next decade.

 

Bewertung Ata Rangi Pinot Noir 2019Bob Campbell, MW (The Real Review): 98/100. Elegant, seamless pinot noir with fragrant, floral, red rose, dark cherry, anise, spice and restrained savoury and fresh herb characters. It's a complex medley of appealing flavours supported by an ethereal texture and a lingering finish. A surprisingly accessible wine from an excellent vintage. Should develop well with bottle age.

 

Bewertung Ata Rangi Pinot Noir 2019Decanter: 97/100. (Tasted by Tina Gellie (at Decanter, London W2, 17 Feb 2022) Part of New Zealand Pinot Noir: 20 premium wines to try). The 2019 vintage was a great year for New Zealand Pinot Noir, and this is a knockout. Here, whole-bunch fruit gives a strawberry liquorice approachability but there is an elegant structural frame to support its development. Aromas of red cherry and incense linger through a concentrated yet ethereal palate of grenadine, rosehip and tart plums, enlivened by deft oaking, mouthwatering juiciness and supple tannins. Drinking Window 2022 – 2030.

 

Bewertung Ata Rangi Pinot Noir 2019Falstaff (Anne Krebiehl MW): 96/100. Really aromatic cranberry and redcurrant fruit with that gorgeous edge of white pepper. With air, the fruit almost gets a candied, heightened quality. On the palate, the fruit performs a veritable tight walk, between candied ripeness and utter freshness.

 

Bewertung Ata Rangi Pinot Noir 2019Cameron Douglas MS: 96/100 (Outstanding). Complex and layered, beguiling yet pure fruited, layers of fruit earth and wood scents that can only come from vine age and a true understanding of vineyard and vintage. Primary fruit flavours and dried herb, quietly savoury and complex oak and lees flavours touch the palate first. This is still a very new tasting wine so cellar time is highly recommended. Tannins are ripe and polished, acidity youthful and precise, complexity and synergies multiple. A grand example of Wairarapa Pinot Noir, delicious, taut, youthful and complex. Best drinking is likely from 2026 through 2040+.

 

Bewertung Ata Rangi Pinot NoirMichael Cooper: Super Wine Classic & Not-to-be-missed New Zealand wine. One of the greatest of all New Zealand wines. This benchmark Pinot Noir is the region's greatest, with a superb string of vintages back to 1984.

 

Verkostungsnotiz

Den Auftakt macht ein wunderbar duftendes Bouquet von roter Kirsche, Himbeere, Veilchen, Five Spice Gewürz und Sternanis. Auch am Gaumen werden die Fruchtaromen von einer dezenten Würze perfekt unterstützt. Die Säure ist ausgezeichnet integriert und sorgt für Vitalität im Wein, der mit einer feinen Tanninstruktur und einem sehr langanhaltenden Abgang ausgestattet ist.

Charakteristische Aromen:

Aromen Ata Rangi Pinot Noir 2018: Sternanis und Five SpiceAromen Ata Rangi Pinot Noir 2018: HimbeereAromen Ata Rangi Pinot Noir 2018: KirscheAromen Ata Rangi Pinot Noir 2018: Veilchen

 

Zusatzinformationen

Rebsorte: 100% Pinot Noir

Passende Speisen: Ideal zu Lamm, feinen Wildgerichten und Wildgeflügel mit Pilzrisotto.

Weinherstellung: Trauben der ältesten Rebstöcke wurden zu 35% entrappt, Gärung mit einer Spitzentemperatur von 32°C, malolaktische Gärung in französischen Eichenfässern, Reifung für 11 Monate in französischer Eiche (35% neu).

Tipp: leicht unter Zimmertemperatur bei 16-18°C servieren, damit die Aromen voll zur Geltung kommen und mindestens 1 Stunde dekantieren.

 

Vorhandener Alkoholgehalt: 13,5% vol

Weinstil: trocken    

Gesamtsäure: 5g/l        

Füllmenge: 0,75l

Allergenhinweis: enthält Sulfite                

Kategorie: Rotwein 

Lagerpotenzial: 2028+

Verschlusstyp: Schraubverschluss

Herkunft: Martinborough, Wein aus Neuseeland

Produziert und abgefüllt von: Ata Rangi Vineyard, PO Box 43, Martinborough 5741, New Zealand

Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer/Einführer: vinabonus GmbH, Simmedenweg 40, 34134 Kassel, Deutschland

Mehr über das Weingut und Link zu weiteren Weinen von Ata Rangi

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