Te Mata Coleraine 2016

Te Mata Coleraine 2016

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Te Mata Coleraine 2016


Art.Nr. 1508


Eine Ikone der neuseeländischen Weine und begehrtes Sammelobjekt. Einer der "Grand Cru" Neuseelands. Viele Kritiker zählen den Coleraine zu den besten Bordeaux-Cuvées der Welt. Blumig, konzentriert, balanciert.

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Weinbeschreibung

Te Mata Coleraine 2016

Bewertungen

Einer der "Grand Cru" Neuseelands (Tipuranga Teitei o Aotearoa). Kritiker über den Te Mata Coleraine 2016:

Sam KimSam Kim (Wine Orbit): 97/100. This superstar label delivers precision, purity and poise with this latest offering. Exhibiting scintillating clarity together with seductive complexity, the bouquet shows red/dark fruit, game, cigar, cedar and violet notes on the nose. The palate is concentrated and focused with stunning fruit weight and intensity, superbly structured by loads of fine, chalky tannins. The wine offers great presence on the palate, and delivers perfect line, length and balance. At its best: 2022 to 2032.

 

Wine FrontMike Bennie (Wine Front): 97/100. Exquisite, sublime, benchmark stuff.

 

Michael CooperMichael Cooper: 5 stars, Wine Super Classics (= outstanding quality for at least the last 5 vintages), 25-not-to-be-missed New Zealand wine. Breed, rather than brute power, is the hallmark of Coleraine (correctly pronounced Cole-raine rather than Coler-aine), which since its first vintage in 1982 has carved out an illustrious reputation among New Zealand's claret-style reds. Still a baby, it demands cellaring, as you would expect. The bouquet is fragrant and complex; the palate is vigorous..., with substantial body, strong blackcurrant, plum, spice and nut flavours, firm, ripe tannins and a seamless, lasting finish. Best drinking 2023+.

 

Bob Campbell, MWBob Campbell, MW: "The country's most iconic wine label."

 

Air New Zealand fine winesAir New Zealand - Fine Wines of New Zealand. Moderately dense dark cherry colour. Lovely aromas of cassis, cedar and beautifully perfumed red fruits. Moderate to full bodied on the palate with complex array of blackcurrant, cocoa, graphite and wonderful long fine tannis.The Criteria: World-class quality and consistency - a high barrier to inclusion consisting of wine quality, wine pedigree and longevity. A wine that can truly stand the test of time as a world-class example of New Zealand's finest wine.

 

Raymond ChanRaymond Chan: "Te Mata Coleraine from Hawke's Bay is in my opinion New Zealand's greatest red wine. No other wine made in the country has the continuous track-record of quality at the highest level, or the consistency of style."

 

Verkostungsnotiz:

Der Te Mata Colerains 2016 hat ein himmlisch duftendes Bouquet von Rosen, Himbeeren, Waldbeeren, reife Pflaumen, Thymian und Zeder. Am Gaumen ist der Wein außerordentlich konzentriert und ausbalanciert mit Aromen von roten Früchten und Beeren, Gewürze und einer verwobene Tanninstruktur. Ein lebendiger, anhaltender Abgang. Dieser Wein hat ein ausgezeichnetes Lagerungspotential.

Charakteristische Aromen:

Aroma Te Mata Coleraine 2016: RosenAroma Te Mata Coleraine 2016: HimbeerenAroma Te Mata Coleraine 2016: WaldbeerenAroma Te Mata Coleraine 2016: Pflaume

 Aroma Te Mata Coleraine 2016: rote JohannisbeereAroma Te Mata Coleraine 2016: ZederAroma Te Mata Coleraine 2016: Gewürze

 

Zusatzinformationen


Rebsorte: 51% Cabernet Sauvignon, 47% Merlot und 2% Cabernet Franc

Passende Speisen: Lamm mit Thymian, deftige Gerichte mit dunklem Fleisch, leicht gegrillte Speisen

Weinherstellung: entrappt gepreßt. 17 Monate in hauptsächlich neuen französischen Eichenfässern gereift. Danach cuvetiert und noch einmal bis Dezember 2016 im Fass gereift.

Name: Der Name Coleraine stammt von Coleraine, dem Heimatort von John und Wendy Buck, den Eigentümern von Te Mata Estate. Johns verstorbener Großvater wurde in Coleraine in Nordirland geboren und der Name wurde durch die Familie beibehalten. Seit 1989 ist der berühmte neuseeländische Coleraine eine Cuvée der besten Weine, die aus verschiedenen Parzellen der ältesten Te Mata Estate Weingärten der Havelock Hills stammen.

Vorhandener Alkoholgehalt: 13,5% vol

Weinstil: trocken  

Gesamtsäure: 6,0 g/l 

Füllmenge: 0,75l

Hinweis: enthält Sulfite, Eiweiß

Kategorie: Rotwein

Lagerpotenzial: 2028+

Verschlusstyp: Kork

Anbaugebiet: Hawkes Bay, Wein aus Neuseeland

Produziert und abgefüllt von: Te Mata Estate, PO Box 8335, Havelock North, Hawkes Bay 4157, New Zealand

Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer/Einführer: wine in Motion GmbH, Kellerweg 4, 84494 Neumarkt - Sankt Veit

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