Te Mata Bullnose Syrah 2021
50,99 € - 52,99 €
70,65 € pro Liter
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Art.Nr. 2166
Der 1990 erstmals bestockte Bullnose Weinberg mit seinen alten roten Eisenböden bringt den besten Syrah des Weinguts Te Mata hervor. Der Bullnose Syrah hat unverwechselbare blumige und würzige Aromen, intensive Aromen von Pflaume, Himbeere und Brombeere, mit samtiger Textur.
Mengenrabatt
Anzahl | Einzelpreis | Ersparnis | pro Liter |
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1-5 | 52,99 € | 70,65 € | |
>= 6 | 50,99 € | -4 % | 67,99 € |
Produktbeschreibung
Te Mata Bullnose Syrah 2021
Bewertungen
Einer der Top Syrah aus Neuseeland. Kritiker über den Te Mata Bullnose Syrah 2021:
Sam Kim, Wine Orbit: 99/100. Expressing precision and purity, combined with brooding strength and complexity, this is spectacular and breath-taking. Immediately appealing with dark plum, sweet cherry, graphite, olive, spicy oak and floral aromas, it’s succulent and fleshy in the mouth delivering layers of seductive flavours backed by beautifully infused tannins. It’s mouthfilling and velvety with a prolonged engaging finish.
James Suckling (JamesSuckling.com): 96/100 & Top 100 2023. This includes some Gimblett Gravel fruit, which gives black and white-pepper, iodine, lead-pencil, and black-fruit aromas and flavors. Tar and asphalt, too. Full-bodied and tied in with a lovely structure and focus. Linear and very racy. Terrific integration and structure. Drinkable now, but better in two or three years.
Huon Hooke (The Real Review): 96/100. Almost glass-staining purple colour, very bright; the bouquet loaded with an amalgam of brown spice aromas, toasted nuts too, including clove, nutmeg and pepper. A powerful, concentrated and tensioned wine with bright acidity and firm but measured tannins that lead into a very long finish. Great potential here.
Bob Campbell, MW (The Real Review): 95/100. An almost inky red with impressive density that’s underpinned with vibrant acidity that gives the wine energy. Slightly closed and youthful, it will respond well to careful bottle age.
Erin Larkin, Robert Parker's Wine Advocate: 94+/100.The 2021 Bullnose Syrah gives us Asian five spice, musk, red dirt, gravel and blueberry on the nose. There's a distinctly darker fruit character on the palate, with red licorice, pomegranate, savory and gentle meat nuances. This is fleshy but with energy and finesse. Matured for 16 months in French oak (33% new), it's almost creamy, with hints of cream soda and sarsaparilla, and there's a spice/blood root character. This wine achieves that aspirational balance between sweet fruit and savory tannin. Drink Date: 2023 - 2035.
Michael Cooper: 5 Sterne & Super Classic. This consistently classy red is estate-grown and hand-picked in the Bullnose and Isosceles vineyards, in the Bridge Pa Triangle, and the Hotspur vineyard in the Gimblett Gravels. Matured for 16 months in French oak barriques (partly new), the dark, dense 2021 vintage (5★) is still very youthful. Deeply coloured, with a fragrant, spicy bouquet, it is mouthfilling, with concentrated, vigorous blackcurrant, plum, spice and nut flavours, highly refined tannins and a harmonious, savoury, lasting finish. Best drinking 2026+.
Verkostungsnotiz:
Der prächtige, tief magentafarbene Bullnose '21 verführt mit dem Duft von Lavendel, Veilchen und einem Hauch von Kardamon und Zimt, die sich am Gaumen zu schwarzem Kirschsirup und Boysenbeeren vereinen. Anmutige Noten von Holzkohle, Trüffel und rosa Pfefferkörnern erscheinen in einer Schicht von samtigen Tanninen, die sich durch den Wein ziehen. Der lange, anhaltende Abgang mündet in saftigen roten Beeren.
Charakteristische Aromen:
Zusatzinformationen
Rebsorte: 100% Syrah
Passende Speisen: Deftige Gerichte mit dunklem Fleisch, gegrillte Speisen, Weichkäse wie Brie.
Weinberge: Bullnose, Isosceles und Hotspur Vineyards, Hawke's Bay, Neuseeland.
Weinbereitung: Das Lesegut wurde zuerst entrappt und mit einer traditionellen Gärung versehen. Die resultierenden Weine wurden vor dem Pressen auf der Maische gelagert und bekamen im Winter darauf eine sekundäre, malolaktische Gärung. Die Weine wurden in alten und neuen Barriques aus französischer Eiche für 16 Monate lang zur Reifung gegeben.
Der Name Bullnose: Weingutspartner Michael Morris und Peter Cowley benannten den Wein "Bullnose" nach einem ihrer Autos. Der markante Kühler sorgte für den Spitznamen. Das Stieremblem auf dem Weinetikett ist von der Kühlerhaube des Autos kopiert.
Vorhandener Alkoholgehalt: 13,5% vol Weinstil: trocken Gesamtsäure: 6,0 g/l |
Füllmenge: 0,75l Allergenhinweis: enthält Sulfite, Ei Kategorie: Rotwein |
Lagerpotenzial: 2036 Verschlusstyp: Kork Herkunft: Hawkes Bay, Wein aus Neuseeland |
Produziert und abgefüllt von: Te Mata Estate, PO Box 8335, Havelock North, Hawkes Bay 4157, New Zealand
Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer/Einführer: vinabonus GmbH, Simmedenweg 40, 34134 Kassel, Deutschland